Jag kan knappast vara ensam om att uppskatta levande ljus på kvällen, eller? Men levande ljus är trots allt en typ av öppen eld och du bör därför aldrig lämna dem obevakade. Vi alla vet detta men ändå är det så lätt hänt att man springer ifrån ett tänt ljus. Detta är en av många anledningar till att det är nödvändigt att utrusta huset med brandlarm. Och om du ändå ska ha brandlarm, varför inte välja ett som är smart?

De smarta brandvarnarna kan exempelvis: tända ljuset, aktivera rökdetektorerna i andra rum, slå på sirenen inomhus och skicka ett push-meddelande till din smartphone? Dessa är  några av funktionerna som smarta rökdetektorer erbjuder, låt oss kika närmare på dem nu.

Sedan år 1999 finns det krav på att brandvarnare ska finnas i alla nyproducerade bostäder. För bostäder som är uppförda innan 1999 finns ett allmänt råd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som säger att det bör finnas brandvarnare i alla bostäder. Enligt Svensk lag har den som äger huset en skyldighet att se till att det i rimlig omfattning finns utrustning för släckning av brand, och även en skyldighet att vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand (2 kap. 2 § LSO). Brandvarnare är en av de viktigaste förebyggande skydden mot brand. Det som är viktigt att komma ihåg om du bor i hyreshus är att även om det är husägaren som ansvarar för att de finns brandvarnare i lägenheten – så är det vanligen ditt ansvar som hyresgästen att se till att batterierna fungerar.

I vilka rum behövs rökdetektorer?

Som regel brukar man säga att  rökdetektorer ska finnas i alla rum där människor brukar sova. Eftersom de flesta bränder i bostäder börjar i köket är det ett måste att ha en brandvarnare i rummet intill köket. Anledningen till att du ska placera brandvarnaren i köket är för att minimera falsklarm. Om du har flera våningar i din bostad är det viktigt att ha brandvarnare på samtliga plan. Den mest optimala placeringen i dessa fall är i utrymmet direkt ovanför trappan.

Såhär installeras smarta rökdetektorer

Naturligtvis finns det också några saker att tänka på när det gäller placering. Visste du att en brandvarnare i genomsnitt bara kan täcka en yta på högst 60 kvadratmeter? Större rum och rum med separata tak behöver därför flera apparater.

Det finns några saker att tänka på när du monterar:

  1. Placera alltid brandvarnaren i taket.
  2. Om möjligt alltid i mitten av rummet. Men minst 50 cm från väggar, lampor, balkar eller bjälklag.
  3. Montera aldrig på väggen eller andra vertikala ytor!
  4. Montera aldrig på platser där det drar (exempelvis nära fönster)

I öppna rum som gallerier eller platser med liknande arkitektur behöver du bara en rökdetektor på översta våningen, eftersom röken alltid stiger uppåt. Naturligtvis måste alla dessa saker även beaktas när det gäller smarta rökdetektorer.

Smarta rökdetektorer för ökad säkerhet

Vanliga konventionella brandvarnare har såklart ett jättebra brandskydd eftersom de varnar dig med ett larm om rök upptäckts. Men med en smart rökdetektor tar du brandsäkerheten till nästa nivå. Hur? Här är en liten översikt.

Synkade med varandra: Smarta rökdetektorer är anslutna till varandra. Varje enhet registrerar när en brand startar någonstans i ditt hem. Alla rökdetektorer fpr notis om detta och larmar då direkt. När det gäller Google Nest Protect berättar ditt system till och med via röstutgång i vilket rum den potentiella brandkällan finns.

Nätverk i det smarta hemmet: En annan stor fördel är att du kan ansluta dina smarta rökdetektorer till andra smarta hemenheter och på så sätt förbättra din säkerhet ännu mer. Vid larm kan exempelvis lampor visa utrymningsvägen eller så kan kameror registrera brandkällan för senare dokumentation. De specifika applikationerna skiljer sig åt från modell till modell.

Fler smarta funktioner

Pushnotiser vid larm: Konventionella brandlarm hjälper dig bara när du är hemma. Smarta rökdetektorer håller dig även informerad när du är på språng – genom push-meddelande på din smartphone. På så sätt kan du ringa brandkåren i en nödsituation även om du inte är hemma. Detta skyddar inte bara ditt hem, utan även dina grannar, särskilt när det gäller flerbostadshus.

Mer än bara rökdetektorer: Många smarta modeller kan upptäcka mycket mer än bara rök. Till exempel mäter Bosch Twinguard ditt rumsklimat och utlöser ett förlarm om det finns en liten rökutveckling. Google Nest Protect varnar som sagt med röstutgång, men den mäter även kolmonoxid och har en nattlampa vilket är väldigt praktiskt i korridoren.

Automatiskt underhåll: Till skillnad från konventionella enheter underhåller smarta brandvarnare sig automatiskt och med mycket kortare intervall. På så sätt kan du vara säker på att allt alltid är funktionellt. Om systemet upptäcker några felaktigheter kommer tillverkarens appar att meddela dig direkt via push-meddelande.

Stäng av falsklarm direkt i appen: Alla som någonsin har blivit skrämda av ett falskt larm kommer att uppskatta bekvämligheten med en tystnadsfunktion. Med smarta rökdetektorer kan du göra allt med din smartphone. Detta är en stor lättnad, särskilt för brandvarnare som är placerade högt upp och därför är svåra att komma åt.

Slutsats

Det finns alltså många skäl att skaffa en smart rökdetektor. Äger du din egen bostad kan du installera de intelligenta enheterna direkt vid inflytt eller så byter du enkelt ut de konventionella detektorerna. Du som bor i hyresrätt får inte alltid göra det senare på egen hand. De enheter som hyresvärden installerat får inte avaktiveras eller demonteras utan tillstånd. Om hyresvärden vägrar att byta dem kan du givetvis helt enkelt hänga den smarta rökdetektorn bredvid. Då har du också nytta av alla funktioner. Det du dock får leva med är de konventionella modellernas falsklarm.