• Din expert på smarta hem i SverigeDin expert på smarta hem i Sverige
  • Över 1 000 000 nöjda kunderÖver 1 000 000 nöjda kunder
  • Alla produkter är testade av tinkAlla produkter är testade av tink

Smarta Wifi-routers

Större räckvidd och smartare användning med smarta routers

Alla har vi upplevt dålig internetuppkoppling och vet hur tröttsamt och irriterande det är. Tack vare smarta routrar får du ett stabilare wifi-nätverk med bra signal oavsett var i huset du befinner dig.

Glückliche Frau mit Smartphone schaut auf Ihren smarten WLAN Router

Hur fungerar en Wifi-router?

Wifi-routern är bron mellan dina enheter och Internet. Oavsett om det sker via wifi-radio eller kabel ansluter routern dina enheter till ett nätverk och skickar data från enheterna till Internet och tar emot data tillbaka till enheterna.

Det viktigaste att ha koll på

När du väljer rätt router är följande punkter och funktioner särskilt viktiga:

Hastighet: Vid valet av router är överföringshastigheten en avgörande faktor. Om du vill använda din surfplatta och smartphone och strömma filmer eller serier räcker det med en vanlig modern wifi-router. För entusiaster som värdesätter höga överföringshastigheter är en toppmodell med särskilda funktioner för WLAN-optimering meningsfull.

Nätverksleverantörens router: DSL-leverantörer låter dig välja vilken router du vill använda. Kabelleverantörer däremot aktiverar vanligtvis ett kabelmodem som ingår i anslutningen och som inte kan bytas ut. Alla WLAN-routrar kan dock anslutas till ett sådant kabelmodem.

Intelligent kanalbyte: Varje WLAN-frekvens är uppdelad i flera kanaler. De senaste WLAN-routrarna känner igen när en kanal störs av för många enheter eller av grannens nätverk och växlar automatiskt till mindre använda kanaler.

Frekvensband: Förutom den konventionella frekvensen 2,4 GHz (WLAN n) stöder moderna WLAN-routrar även den nyare 5 GHz-standarden (WLAN ac). Detta ger betydligt högre hastigheter med kortare räckvidd. Dessa så kallade dubbelbandsroutrar använder båda frekvenserna samtidigt. Allt fler slutenheter är kompatibla med 5 GHz-standarden.

Bandstyrning: WLAN-routrar med bandstyrning ansluter automatiskt varje slutenhet till det snabbare frekvensbandet. Om enheten stöder den nyare standarden tilldelas den 5 GHz-frekvensen eftersom 2,4 GHz-bandet ofta är upptaget. Om 5 GHz-anslutningen blir för svag flyttar routern enheten till 2,4 GHz-frekvensen, som har högre räckvidd.

Hur ställer jag in en trådlös router?

Att installera en router är enkelt. Du ansluter routern direkt till DSL-anslutningen i ditt modem. För internet via kabelanslutning ansluter du routern till det kabelmodem som nätoperatören redan har tillhandahållit. Varje tillverkare tillhandahåller en adress som du skriver in som en Internetadress i adressraden i din webbläsare för att öppna routerns meny. Här startar en installation som vägleder dig genom de viktigaste stegen. Du anger de åtkomstuppgifter som tillhandahålls av din leverantör och konfigurerar ett WLAN-nätverk. Du kan också göra olika andra inställningar i menyn. Samtidigt erbjuder allt fler tillverkare en användbar app som gör det ännu enklare att komma åt menyerna.

Hur kan jag förbättra mitt trådlösa nätverk hemma?

Om räckvidden på ditt trådlösa nätverk hemma inte är tillräcklig för att betjäna alla rum så finns det sätt att utöka nätverket och på så sätt garantera bättre mottagning och större räckvidd:

Mesh-nätverk: Ett mesh-nätverk ger omfattande WLAN-mottagning. Antingen flera nätverkskapabla routrar eller en router och några nätverksrepeatrar fördelas över hela huset. Varje router och repeater fungerar som en åtkomstpunkt till vilken de närmaste enheterna tilldelas. Detta säkerställer en jämn mottagning i hela huset.