• Din expert på smarta hem i SverigeDin expert på smarta hem i Sverige
  • Över 1 000 000 nöjda kunderÖver 1 000 000 nöjda kunder
  • Alla produkter är testade av tinkAlla produkter är testade av tink

Kategori

Ekosystem

Pris (kr)

Varumärken

Kompatibilitet

Anslutningsmöjligheter

Antal termostater

Elementtermostater

Snabb och smart värmestyrning med elementtermostater

Under årets kalla månader är det extra viktigt att temperaturen hemma är varm och behaglig. Men du får inte glömma bort energikostnaderna. Smarta elementtermostater, ofta även kallade radiatortermostater, ser till att du har rätt temperatur hemma samtidigt som de hjälper dig spara pengar. De ersätter dina konventionella termostater och byts ut snabbt och enkelt. Du kan ställa in exakta temperaturer för varje rum, schemalägga uppvärmningen och styra den från var du än befinner dig. Genom smarta funktioner, som t.ex. geofencing, bidrar de också till att minska uppvärmningskostnaderna.

Filter

Vad är en elementtermostat och hur fungerar den?

En elementtermostat innehåller en temperaturgivare som är fylld med gas eller vätska. Den styr öppning och stängning av värmeventilen. När du ställer in önskad temperatur gäller följande: ju högre termostaten vrids upp, desto mer öppen är ventilen. På så sätt kan mer värmevatten strömma in i elementet och det blir varmare. Om termostatet skruvas upp ett steg motsvarar det ungefär 3-4 grader varmare.

Vad är skillnaden mellan en smart elementtermostat och en analog termostat?

 Smarta elementtermostaterKonventionella termostater
SensorElektronisk sensorFylld med gas eller vätska
VentilstyrningElektroniskMekaniskt
VärmestyrningFjärrkontrollManuell kontroll
Standardtemperatur17° C12° C
MätnoggrannhetExaktRelativ

Till skillnad från en analog termostat styrs ventilen i en smart termostat inte med gas eller vätska utan med en elektronisk sensor. I det här fallet vrids elementtermostaten upp eller ned med en elmotor. Själva uppvärmningen styrs på distans via appen. Standardtemperaturen för en analog termostat är ca 12° C, för en smart termostat är den 17° C. Dessutom kan temperaturen ställas in mycket exakt med en smart termostat, medan en analog termostat endast kan ha en relativ noggrannhet.

En annan skillnad mellan smarta och analoga termostater för radiatorer är kommunikationen. En analog termostat styrs för hand, medan en smart termostat kan kommunicera inte bara med appen utan även med andra radiatortermostater eller till och med enheter från tredje part. På så sätt kan alla radiatorer styras samtidigt eller integreras i en systemvärld.

För att värma ännu effektivare och spara uppvärmningskostnader kan du ställa in rutiner för vissa tider och dagar i veckan. De flesta smarta elementtermostater har också en geofencing-funktion. Detta innebär att termostaten, tack vare din smartphones GPS, känner av när du lämnar huset och sänker då värmen. Naturligtvis höjs temperaturen när smarttelefonen upptäcks i närheten igen.

Vilka är fördelarna med smarta elementtermostater?

En av de stora fördelarna med smarta elementtermostater är att de är lätta att installera och använda. De skruvas enkelt fast på elementet och ersätter den analoga termostaten och ansluts sedan till appen. Sen kan du enkelt justera temperaturen som du vill i appen eller direkt på termostaten.

Tack vare den exakta temperaturinställningen och de effektiva rutinerna kan du spara på energikostnaderna och ändå ha det varmt och mysigt. Den värms bara upp till önskad temperatur när det är nödvändigt. Elementtermostaten känner själv av rätt temperatur och slutar värma upp. Tack vare den effektiva uppvärmningen förbättras också luftkvaliteten i rummet, eftersom det inte sker någon plötslig uppvärmning och det därmed inte bildas någon kondens i lägenheten. Detta minskar risken för mögel i huset.

Vilka smarta elementtermostater är de mest populära och vad är skillnaderna?

Elementtermostat (märke)AnslutningManuell styrningBridge krävsGeofencingRutinerGoogle Assistant -kompatibelAmazon Alexa -kompatibelApple HomeKit/Siri -kompatibel
Eve ThermosBluetooth
NetatmoWLAN
tadoWLAN

Alla modeller erbjuder möjligheten att skapa effektiva och anpassade rutiner. Termostater från tado° och Netatmo ansluts till din smartphone via Wifi och kan sedan styras varifrån som helst via appen. Eve Thermo använder däremot en Bluetooth-anslutning. Därför är det bara möjligt att styra dem på resande fot i kombination med en Apple TV eller iPad som i sin tur är ansluten till hemmets Wifi-nätverk. I det här fallet fungerar Apple TV som en bridge. Geofencing-funktionen i elementtermostaterna från tado° och Netatmo ger ännu mer effektivitet. Dessutom kan båda modellerna styras via röstkommando med de populära röstassistenterna Google Home, Apple HomeKit och Amazon Echo. tado°s elementtermostat känner också av när ett fönster är öppet utan behov av ytterligare don eller fönsterkontakt. En annan viktig detalj är att Eve Thermo för närvarande endast kompatibel med operativsystemet iOS.