• Din expert på smarta hem i SverigeDin expert på smarta hem i Sverige
  • Över 1 000 000 nöjda kunderÖver 1 000 000 nöjda kunder
  • Alla produkter är testade av tinkAlla produkter är testade av tink

Kategori

Ekosystem

Pris (kr)

Min
Max

Varumärken

Kompatibilitet

Röstassistenter

Mer bekvämlighet i vardagen med smarta röstassistenter

"Hey Google, gör vardagsrummet blått!" - Tack vare smarta röstassistenter kan du styra hela ditt smarta hem med rösten. Smarta röstassistenter som Google Home, Siri och Amazon Alexa tar sig alltmer in i de svenska hemmen och gör vardagen enklare.

Filter

Vad är en smart röstassistent?

Smarta röstassistenter är programvara som utlöses av röstkommandon och sedan utför vissa handlingar. Den integreras ofta i smarta högtalare för att ge bättre ljudkvalitet. I bakgrunden använder smarta röstassistenter en stor databas och maskininlärning för att erbjuda oss mer komfort varje dag och göra vardagen enklare. Tack vare röstigenkänning kan smarta röstassistenter serva fler än en person, eftersom de kan skilja upp till åtta röster.

Vilka smarta röstassistenter finns det?

Google Assistant

Google Assistant är Googles röstassistent. Sedan 2017 har den funnits i Google Home och Google Home Mini och hjälper användarna i vardagen. Oavsett om det handlar om att skapa en anteckning, kolla upp kommande möten för idag eller ställa en fråga till en sökmotor - med ett enkelt "Hey Google" är sökmotorjättens röstassistent redo att svara på alla frågor.

Siri

Siri har funnits i våra iPhones länge. Sedan 2011 har Apples röstassistent tålmodigt svarat på alla användares önskemål. 2015 revolutionerade teknikföretaget marknaden för smarta hem med introduktionen av Apple HomeKit. Med appen kan du styra smarta produkter från olika tillverkare i ett enda program. Siri saknas självklart inte i detta sammanhang. Med röstkommandot ""Siri, ..."" styr den dina smarta hem-apparater i anslutning till HomeKit. Eftersom Siri sedan 2018 inte bara finns i iPhones, utan även i Apples HomePod. Den smarta högtalaren med integrerad röstassistent kan styra dina smarta hemprodukter, du kan ställa frågor till Siri och lyssna på musik.

Amazon Alexa

Alexa är Amazons röstassistent. Precis som Google finns Alexa i olika storlekar: Amazon Echo, Amazon Echo Dot samt Amazon Echo Show. Röstassistenten hjälper dig, precis som Google Assistant, att göra inköpslistor, hantera din kalender och söka i sökmotorer. Med Alexa på Amazon kan du dessutom göra beställningar med röstkommandon.

Vad används Google Assistant, Alexa och Homekit till?

Röstassistenter utformades för att göra vardagen enklare för användarna. Med dem kan smarta hem-apparater nu styras med röstkommando, sökfrågor kan göras utan dator och personliga saker som schemaläggning, inköpslista och mycket annat kan hanteras med rösten. På så sätt behöver du inte längre sträcka dig efter en smartphone eller surfplatta och har händerna fria för viktigare saker.

Hur fungerar smarta röstassistenter?

De smarta röstassistenterna aktiveras av en bestämd mening eller ord som "OK Google" eller "Hej Siri" och kan sedan ta emot röstkommandon. De har tillgång till ett moln och kan på så sätt lära sig, förbättra och utöka sin kapacitet. På så sätt anpassar de sig gradvis till användarnas önskemål och behov. Den integrerade programvaran bygger på semantisk teknik och känner igen relevanta nyckelord som specifika kommandon. För att kunna bearbeta dessa röstkommandon så snabbt som möjligt får röstassistenten direkt tillgång till leverantörens server och bearbetar uppgifterna direkt där. Det innebär att en internetanslutning och ett användarkonto är obligatoriska för att använda röstassistenten. Tack vare den sofistikerade röstigenkänningen kan de intelligenta röstassistenterna ibland skilja mellan upp till åtta olika användare och tilldela dem sina konton.

Vilka är skillnaderna mellan Siri, Google Assistant och Alexa? Jämförelse av röstassistenterna

 Google AssistantAlexaSiri
TillverkareGoogleAmazonApple
Sökmotor som användsGoogleBing (Google)Google (Bing)
KortkommandoHey Google, …Alexa, …Siri, …
Språkassistentens röstKvinnligKvinnligValbart
Streaming av musik 07D58930-5438-4739-A30C-130B45873ED7svg/ Created with sketchtool. 07D58930-5438-4739-A30C-130B45873ED7svg/ Created with sketchtool. 07D58930-5438-4739-A30C-130B45873ED7svg/ Created with sketchtool.
Smart Hemkontroll 07D58930-5438-4739-A30C-130B45873ED7svg/ Created with sketchtool. 07D58930-5438-4739-A30C-130B45873ED7svg/ Created with sketchtool. 07D58930-5438-4739-A30C-130B45873ED7svg/ Created with sketchtool.
Trådlös standardWifi / BluetoothWifi / BluetoothWifi / Bluetooth

      Generellt är röstassistenterna mycket lika varandra. Men vid en närmare granskning kan man se vissa skillnader. En av dem är till exempel vilken sökmotor som används: Google Assistant använder naturligtvis Google och Siri har också gjort det på senare tid, även om du också kan byta Apple Assistant till sökmotorn Bing. Det är precis tvärtom med Alexa. Den söker med Bing som standard, men kan bytas till Google. Röstkommandot utlöses med namnet för alla tre. Så du kan helt enkelt börja med "OK Google", "Siri, ..." och "Alexa, ...". Siri är för närvarande den enda smarta assistenten där du kan byta röst. Med Alexa och Google Assistant är rösten alltid kvinnlig. Förutom personlig assistans kan alla tre röstassistenterna styra dina smarta hemenheter. Till skillnad från Siri kan Google Assistant och Alexa dessutom redan erbjuda musikstreaming. De som inte vill använda de egna smarta högtalarna från Google och Amazon kan dock också använda de två tillverkarnas röstassistenter i andra musikboxar som SONOS One (Google Home och Amazon Alexa), Link-serien från JBL (Google Home) och Sony LF-S50G (Google Home).